mandag den 30. december 2013

Aktivitet på lavt vand


Den milde vinter har virkelig lokket folk af huse, og i weekenden var der rigtig mange fiskere langs kysterne på Stevns, nogle steder flere end andre, hvilket utvivlsomt kan tilskrives diverse rapporterede fangster. Den slags har en sær tendens til at lokke folk derhen, hvor de mener fiskene er fanget, og på enkelte pladser kunne man tælle op mod 20 fiskere.

Jeg søger gerne væk fra de meget overrendte pladser, og i dag var ingen undtagelse, hvor en af årets uigenkaldeligt sidste ture skulle afvikles.
Da jeg efter lidt motion kom frem til pladsen og begyndte mit fiskeri, fangede mit blik en bevægelse i vandoverfladen umiddelbart til venstre for mig.
Noget stak op af vandet få meter væk, ca. 4 meter fra land, hvor jeg stod, og ved nærmere eftersyn kunne jeg konstatere, at det var halefinnen af en havørred på anslået 1,5 kilo, som "cruisede" stillede og roligt rundt i overfladen i sin jagt på bytte.
Det lykkedes mig at snige mig nærmere, så jeg kunne tage et par billeder, og fisken havde bestemt ikke travlt, og den fortsatte ufortrødent sin jagt på byttedyr på kun ca. 50 cm vand.

Jeg var naturligvis nysgerrig efter at vide, hvilke byttedyr den var så fokuseret på, og disse kan ses på billedet herunder.
Dér hvor fisken jagede var der helt tåget af store forekomster af mysis, og jeg må nok indrømme, at jeg aldrig har set så store mængder mysis forsamlet på et så begrænset område, og da slet ikke på denne årstid.


Så denne havørred fråsede simpelthen i disse skyer af mysis, og da den forblev i området i det meste af 30 minutter må det formodes, at den fik spist sig mæt og lidt mere til.

Det var en fascinerende oplevelse, og jeg glemte helt at fiske mens det stod på, og jeg undlod også at forsøge at få fisken til at hugge min wobler - det ville være helt formålsløst.

På vejen hjem i bilen hørte jeg i Radioavisen, at DMI har aflyst vinteren, og det er bestemt glædeligt, både for varmeregnskabet og fiskeriet efter de lynende blanke overspringere med sølvglinsende løse skæl.

Godt Nytår til alle

Knæk og bræk

Vi ses derude!

torsdag den 26. december 2013

Drømmefisk på hjemmelavet wobler


Jeg har netop modtaget en fangstrapport fra Thomas H. Olsen:

Hej Ole
Glædelig Jul. Efter en stresset julemåned, og uden fiskeri kunne jeg ikke længere modstå trangen til at besøge klintekysten 2. juledag for at afprøve lidt lækkert fiskeudstyr fra under juletræet samt en håndfuld hjemmelavede woblere jeg endnu ikke havde haft i vandet. 

Svigermor var også på besøg så der var mange gode grunde til at komme afsted. Uden reelt at have besluttet hvilken plads jeg ville aflægge besøg drog jeg sydover mod Stevns. De vanlige 2-3 pladser jeg besøger havde ikke givet noget på de sidste par ture så det var først omkring Strøby at jeg besluttede mig for, hvor wobler-dåben skulle foregå. På det valgte stræk var vandet roligt, næsten for roligt, men jeg ville give det en chance for det var trods alt højvande og vandet lettere uklart. Min nyeste kreation, en slank 16 gr gennemløbswobler i sort/sølv kom for enden af snøren og de første 10-20 kast blev lagt. 

Knapt havde jeg konstateret, at dens gang i vandet levede op til forventningerne, blev stangen nærmest revet ud af hånden på mig. Det var helt ude i kastet og jeg var ikke i tvivl om at der var tale om en solid fisk. Til trods for en relativ stramt indstillet bremse flåede den linen af hjulet, og det føltes som om at den var ligeglad med hvor meget pres jeg lagde på den. Langt langt ude viste den sig så for første gang i en serie af akrobatiske spring. De første 5-10 minutter styrede den totalt slagets gang, men duellen faldt ud til min fordel og jeg var meget lettet da fisken lå i nettet som nærmest var for lille til den blanke overspringer på 76 cm og 5,1 kg. Hvilken fisk og så tilmed på hjemmegjort endegrej. .

I farten var jeg desværre taget afsted uden et ordentligt kamera så jeg skal beklage kvaliteten af de medsendte billeder.

Jeg skylder dig iøvrigt en tak, for det er din opskrift på woblerfremstiling, som har inspireret mig til selv at gå igang med dels fremstilling af træwoblere og nu også afstøbninger i polyester. Tak for det.

Hilsen
Thomas H .Olsen


Tak for den flotte fangstrapport, og stort tillykke med den ligeså flotte fisk.

Sådan en rapport glæder mig helt i ind i sjælen, for det er jo den ultimative belønning for det arbejde man har lavet med et stykke endegrej, den fornemmelse kender jeg så udmærket godt.
Men det er i sandhed også en fornøjelse for mig, at jeg har kunnet inspirere dig til at gå i gang, og at du nu har konstateret, at du har gjort det rigtigt.

Din wobler ser rigtig giftig ud, og det syntes fisken jo heldigvis også!

onsdag den 25. december 2013

En fin fangst


Selv om julefreden har sænket sig, så er der stadig nogen der drager på kysten.

Jeg har således modtaget en fangstberetning fra David Garic:

Jeg begav mig mod Stevns d. 23. dec. tidlig morgen klar på lidt blæst. Starten på dagen skulle være Holtug, men her var ret stille da det blæste  fra SV. Sigtbarheden i vandet var meget lav, men jeg gav det et par forsøg. Efter et par kast hugger en ivrig lille fætter på 35 cm en snurrebasse i sort/rød str. 6. Affiskede et lille stræk yderligere en times tid uden at mærke noget.

Jeg kørte herefter til en sydligere plads, i håb om at der var mere gang i vandet og måske en lidt længere sigtbarhed. Gang i den, det var der, og vandet var en smule mere sigtbart, dog ikke særlig meget.

Jeg affiskede strækket nordpå, uden held. Har i de seneste uger fået mange fisk på strækket, men ingen over kiloet. Med forsvunden optimisme pakker jeg grejet og begiver mig mod bilen, men et kast eller to på vejen blev det til, og med hvilken overraskelse. I de første tre kast får jeg gentagne puf,  og jeg er overbevist om at der er flere fisk derude. Jeg skynder mig at skifte fra enkeltkrog til et hjemmelavet release-tackle. I første kast sidder den der, fast fisk! Yes! Fisken viser sig aldrig i overfladen, og tager flere gange hidsige udløb langs bunden. 59 cm 2,2 kg.

Jeg skynder mig at kaste ud i flokken og allerede i kastet efter får jeg en fin fisk på 1,1 kg. Begge fisk sidder på den øverste tre-krog.

Jeg får yderligere et par puf, og jeg prøver ivrigt at løbe på strækket for at finde stimen, men uden held.

Begge fisk blev taget på en Snurrebasse str. 4 i farven Michael Jackson.

---

Tak for beretningen, David, og ja, der er altså noget med de releasetackler, især når fiskene vælger at tage agnen midt på.

søndag den 22. december 2013

Glædelig Jul og Godt Nytår


2013 er så småt ved at rinde ud, og om 2 dage sænker julefreden sig over det ganske land.

Som traditionen foreskriver det, så er det tid at se lidt tilbage på året der gik, og det har for mit vedkommende været et travlt år. Det er stadig ikke lykkedes mig, at komme afsted til kysten lige så ofte som jeg kunne ønske mig, men jeg arbejder på det.

Der er desværre andre gøremål, der optager min sparsomme fritid, og da jeg også skal pleje mine øvrige interesser med grejfremstilling, vedligeholdelse af hjemmeside, og nu også fotografering, så må man prioritere.

Hvad fangster angår har jeg ikke grund til at klage, for udbyttet har bestemt stået mål med indsatsen, og så bliver det vist ikke bedre.
Jeg har skrevet det før, og jeg gør det gerne igen - der er masser af fisk at fange, men udfordringen består jo i at finde dem, og en havørred på tasken har altid været, og vil altid være en flidspræmie, efter min opfattelse.
At det i tidligere år har krævet lidt mindre flid end tilfældet er i dag, det skal man blot glæde sig over, hvis man som jeg har oplevet det.

Jeg tror det er vigtigt, at man finder roen og tilfredsstillelsen ved at være ude i naturen, suge til sig af de mange indtryk man får,  når man bevæger sig langs kysten, og for hver eneste tur forsøge at memorere under hvilke forhold man fangede fisk, og på den måde blive klogere på de pladser man fisker på.

Den sidste uge af 2013 bliver mild og grå, og det er godt for dem, som kan se deres snit til, at snige sig væk fra julebordet og en tur på kysten. Jeg håber selv, at jeg kan nå et par ture inden 2014 er en realitet.

Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige tak!

Tak for de mange positive tilkendegivelser jeg har fået på mail i løbet af året, det varmer mig meget.

Tak til fiskevenner og bekendte, som jeg har tilbragt mange gode stunder med i året der gik - jeg ser frem til en ny omgang i 2014.

Og sidst - men ikke mindst - tak til alle, der kigger forbi Stevnsfisker.dk, og især til dem, som har givet sig tid til at skrive og indsende fangstrapporter gennem året. Jeres bidrag er i høj grad medvirkende til, at denne blog i dag vil runde 140.000 sidevisninger på 2 år, så bliv endelig ved med det.

Jeg vil til gengæld love, at jeg også i 2014 vil arbejde på, at I vil finde det umagen værd at klikke jer forbi en reklamefri Stevnsfisker.dk.

I ønskes alle en rigtig Glædelig Jul og et Godt Nytår med masser af gode oplevelser ved vandet.

På gensyn i 2014!

Ole Rådhede

lørdag den 21. december 2013

Fisk med appetit.





Hej Ole

En lille beretning fra dagens fiskeri.

Vel ankommet til dagens udvalgte plads, kunne jeg starte fiskeriet. Der viste sig ret hurtigt fisk i overfladen, men at få dem til at hugge skulle vise sig at være mere end svært. Nu kunne foreholdene heller ikke ligefrem betegnes som værende optimale... Spritklart vand og lav vandstand.
Mili var også på strækket og havde inden min ankomst, fanget og genudsat en mindre fisk.
Jeg havde efter lidt tids fiskeri et udemærket bud på gennemløberen, men da jeg i samme øjeblik som hugget faldt var ganske uopmærksom, blev det desværre ved hugget. Nå, på den igen... og en halv times tid senere - og et par agnskifte, faldt hugget så endelig cirka halvt ude i kastet. Det vil sige hug er måske så meget sagt. Jeg spandt ganske langsomt ind og troede sørme selv at der var tale om bundbid, da der så ellers kom liv i den anden ende af linen. En ganske fin fisk havde lige så stille suget gennemløberen indenbords og leverede herefter en udramatisk fight. Den blev fightet færdig, nettet og fik et gok i nøden. Det viste sig at være tyk sag, som tilsyneladende ikke havde været på smalkost her op til Julen.
Kort efter var det så Milis tur. Han kunne lande - og genudsætte endnu en fisk i målsstørrelsen. Der skulle virkelig kæmpes for sagen idag, og der gik da også en rum tid, før det næste bud kom. En fisk markerede et par gange på Fladbukken - et par spinstop - og fast fisk helt inde under land. En flot blank sag på lidt over kiloet blev afkroget og genudsat i sit rette element. Det blev til et par timer mere, før jeg valgte at trække stikket for fiskeriet.
Den hjemtagne Havørred var som tidligere nævnt ganske godt ved muffen. Den blev vejet til lige godt 1,7 kg. og havde en længde på 52 cm. Som det også fremgår af øverste billede, så gylpede den kort efter landingen en Hundestejle op. Og da den senere blev renset, viste det sig til min forbløffelse, at den havde ikke mindre end 36 - 37 Hundestejlere i mavesækken.
Jeg har selvfølgelig før set forslugne Havbasser, men dette er dog noget af det højeste antal af de små byttefisk, som jeg endnu har set i én fisk.

Med venlig hilsen Jan Svendsen

fredag den 13. december 2013

Snurrebasse i ny uniform


Ole Gregersen har været forbi kysten i dag, på en af de korte ture, hvor han alligevel skulle væk fra værkstedet for at køre ærinder.
Kort tids fiskeri gav en letfarvet hunfisk på 60 cm og omkring de 3 kilo, og da fisken skulle genudsættes i en fart blev det kun til et hurtigt billede med den gamle mobiltelefon.

Fisken blev fanget på en Snurrebasse nr. 3 monteret med et releasetackel, og malet i en ny farve, som Ole kalder "Generalen", en hidsig orange forside, og med alufarve på bagsiden.

Ole fortæller, at farven er direkte inspireret af fluen kaldet G.P, der er en forkortelse af "General Practioner" - frit oversat til "Den Praktiserende Læge".

Da farven ikke rigtig kommer til sin ret på billedet herover, så kan den nye farve studeres herunder:


Altid rart når en test af nyt grej går op i en højere enhed.


søndag den 8. december 2013

Grov fisk!


Jeg rendte ind i Milivoj på kysten i dag, og minsandten om han ikke havde en fisk af grov kaliber hængende i bæltet.
En meget meget flot overspringer på hele 5,2 kilo fordelt på kun 70 cm - hvilket giver en imponerende konditionsfaktor på 1,52 efter Fultons formel.
Forholdende på pladsen var optimale - efter mine præferencer - idet vandet var meget uklart, og stadig med lidt bevægelse, selvom der var fralandsvind.
Desværre regnede det en del, men det havde ikke afholdt denne pattegris af en fisk fra at hugge Milivojs gennemløber.
Mili fortalte, at fisken fulgte efter gennemløberen, og da han lavede et spinstop faldt hugget, men Mili troede i første omgang der var tale om en mindre fisk, lige indtil fisken sprang ud af vandet og afslørede sin størrelse. Herefter fulgte en god fight med flere gode udløb.

Mili fiskede med et af Henry Hansens Søm i blankpoleret kobber, og monteret med en Siwash krog, der sad perfekt i overkæben.

Da regnen tog til begav Mili sig hjemover, mens jeg gav den et par timer mere. Der var da også fisk på pladsen, men jeg måtte nøjes med et par målsfisk og et par mistede, den største på anslået ca. 2 kilo, som ikke blev kroget ordentligt efter at have samlet min wobler op på bunden, mens jeg et kort sekund var ukoncentreret. Det kan ikke anbefales at være det når der er fisk under land.


Stort tillykke med den flotte fisk, Mili, er der nogen der har fortjent sådan en fisk, så er det dig.

torsdag den 5. december 2013

Stormfisk på releasetackel


Ole Gregersen, OG Paint, har været en tur på kysten i dag, og det er ellers ikke noget der sker så tit, da hans tid for det meste går med at lave kvalitetsagn til kystfiskere og andet godtfolk.

Barometeret var faldende, og udsigten lovede storm fra middagstid, så det kunne kun blive til en hurtig morgentur.

Ole fiskede med en Snurrebasse str. 7 i kobber/alu, monteret med et releasetackel, og denne opsætning blev det sidste, som en flot blankfisk på 2,5 kilo og 60 cm så i sit liv.
Den lille str. 12 trekrog sad perfekt i kæben, som det kan ses på billedet herunder.


Både Ole og jeg er begyndt at eksperimentere med disse tackler, og det virker faktisk ganske godt, selv om man i starten render ind i lidt begyndervanskeligheder.
Mere om det en anden gang, når erfaringsgrundlaget er blevet større.

En lille morgentur - og så tilbage til sprøjten, slutter Ole G, altså malersprøjten!

mandag den 2. december 2013

Flot fisk trods lav vandstand


Johnny Herrmann har sendt en fangstberetning fra i går:

Søndag var jeg på Stevns med gutterne fra vores Facebook gruppe. Vi delte os op, og på mit første stop var alt vandet væk (super lavvandet), men det afholdt mig ikke for at blive ved i 3 timer. Derefter flyttede jeg til en kendt efterårs plads. Stor var min forbavselse over at se,  at jeg var den eneste der var derude. Startede med at fiske med en Snurrebasse i sølv, men uden held. Derefter skiftede jeg til en lille 10 g wobler, og jeg skal love for det var et godt valg.
Fik 2 over målet. Sølv med løse skæl, 42 cm og en kæmpe på 68 cm (4,18kg og kondi 1.33 !!!) Tabte også en ca. 2 kg fisk bare 2 meter fra nettet. En enkelt undermåler blev det også til.

Fantastisk oplevelse at få så flot en fisk, når nu jeg blev og kæmpede med den onde vind på 12-13 ms.

Desværre løb mit GoPro 3 tør for strøm bare 2 kast inden den store huggede, og er nu glad for jeg fiskede videre, og ikke bare stoppede for at skifte batteri.

Fantastisk dag, selvom det blæste 13 ms, og lav lav vandstand.

Hjul = Stella 3000
Stang = 9 fod 7-22 g Talon (USA), håndbygget af Exclusive Fishing Store,  Tyskland

- - -

Tillykke med den flotte fisk - endnu et godt eksempel på, at man ikke bør spilde dyrebar fisketid på at kigge i højvandstabeller - fiskene er ligeglade.